ADA MİMOZASI ( Leucaena leucophala )


Leucaena leucophala

Ada mimozası

   Mayıs Haziran ayları arasında açan çiçekleri sarımsı beyaz renklidir. Hızlı büyür. Fazla derine inmeyen yayvan kök sistemi geliştirir. Tohum ile üretilir.


MİMOZA AĞACI ÖRNEKLERİ





















MİMOZA ZAMANI ADALAR


İstanbul florasında sembolleşmiş bir takım çiçekler ve ağaçlar vardır. Bunlardan birincisi Erguvan ise ikincisi Mimoza'dır. Özellikle Adalarda Şubat'ın son haftası cemrelerin toprağa düşmesi ile birlikte çok güzel bir canlanma başlar. Mimoza ağaçları ardı ardına çiçeklenir ve ortalığı bir anda keskin bir mimoza kokusu sarar. Bu güzelliği adanın "yerlisi" olanlar yaşar. Yazlıkçılar ise martın son haftası sona eren bu müthiş değişime şahit olamazlar. Çünkü bu şenlik sadece 3-4 hafta sürer. Adada yaşamanın cefası kadar sefası da vardır elbet.




Mimozanın halk arasında iki cinsi çok bilinir. İzmir Mimozası denilen cinsinin çiçekleri kokusuz ve kendisi bodur bir ağaç türüdür. Ada Mimozası denilen ikinci cinsi ise bayağı boylu bir ağaç türüdür ve çok güzel kokar. Latince adı Acacia Dealbata olan bu ağacın anavatanı Güney Doğu Avustralya ve Tazmanya'dır. Oralardan buralara nasıl geldiği ise tam bir muamma. Bahara doğru lodos'un getirdiği ılıman rüzgarla çiçeklenen bu güzel ağacın dalları yavaş yavaş sarı sarı tomurcuklanmaya başlar. İşte bu dönemde toplanacak mimozalar özellikle evlerin içini mis gibi kokutur.

Geçtiğimiz sene Mart ayında Adalar Müzesi tarafından Büyükada'da bir Mimoza şenliği organize edilmişti. Maalesef bu yıl tekrarı yapılmadı. Geçen seneki organizasyon tam da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesine denk gelmişti. 8 Martta bir kadına hediye edilebilecek en güzel çiçektir mimoza. İşte bu nedenle Osman Hamdi Bey çok sevdiği eşine bir demet mimoza hediye etmiş ve sonra da o mimozalarla resmini yapmıştır. Mimoza deyince aklımıza ilk gelen imajlardan birisi de bu olsa gerek.

Yazarın okura tavsiyesi sevdiklerinizi yarın ya da hafta sonu alın, adalara gidin. Biraz mimoza toplayın, henüz insan akınına uğramamış sahillerinde yürüyüş yapın, adalı kedilere, köpeklere yarenlik edin. Dilerseniz iki kadeh bir şey için ve evinize dönün. Vazolarınıza mimozaları koyup da evinize bahar kokusu yayılmaya başlayınca tüm bu yorgunluğa değdiğini göreceksiniz...





HAKKINDA

Bir akasya türü olan mimoza ağacı, hem görüntüsü hem de yazın sağladığı hoş esintiyle kalplarimizde ayrı bir yere sahip. Avustralya, yeryüzünde 1100-1200 civarında türü bulunanmimozaların anavatanı olarak kabul ediliyor.

Bahçenin Sarı Afeti

Dantelsi yaprakları griye çalar. Kış aylarında yaprakarını dökmez. Kış sonuna doğru açan çiçekleri, yazın da gölgesiyle en güzel süsağaçlarındandır. Büyürken sizi üzmez. Boyu 20 yılda 15 metreye ulaşır. İlk yıllarında iyi bir bakım uygularsanız senede bir metreye yakın boy atar.



Çabuk Yayılır, Dikkat!

Ağaç çok dağınık bir büyüme gösterebilir. Bu nedenle her sene çiçeklendikten sonra sıkı bir budama yapmalısınız. Böylece, hem tohumlanmayı önlemiş olur hem de görüntüsünün daha da güzelleşmesini sağlarsınız. Mimoza çabuk yayılır. Kök yakınından toprak yüzeyinde çıkan yan dallarını, toprağı biraz kazarak, başlangıç bölgesinden kesin. Böylece ağacınız daha sağlıklı büyür.

Balkondan Mimoza Kokusu Geliyor…

Bol güneş alan, rüzgarlara karşı korunaklı bir balkonda da mimoza yetişir. Onu büyük bir saksıya yerleştirin. Budamayı ihmal etmeyin. Saksının yarısını orman toprağı, yarısını da bahçe toprağıyla doldurun. Düzenli biçimde, aşırıya kaçmadan suyunu verin. Biraz da ilgi gösterin bakın görün bahçedeki bir mimoza kadar güzel olacak.

Ne İster?

Ilıman iklimde rahat yetişir. Don olaylarına karşı korunmalıdır. Nitelikli, geçirgen ve kireçsiz toprak sever. Güneşe bakan bir alana yerleştirilmelidir. İleride boyu uzadığında rahat edebileceği bir mekan seçin. Dikim işlemini soğuk bölgelerde ilkbahar, ılıman bölgelerde sonbahar-ilkbahar arası yapın . Birden fazla dikileceği zaman, aralarında 2.5-3 metre bırakın. Çiçeklenme sonrası dallarını kısaltarak budayın.


bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.


Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Çook güzeller ellerinize sağlık bir sarı ve mimoza hayranı 🍀

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar, İki yıl evvel bahçeme genç bir mimoza fidanı diktim.Bu bahar tek bir dal çiçek verdi.Şimdilerde yeni yaprak sürgünleri sararıp dökülmeye başladı.Nedenini anlayamadım. beni aydınlatırsanız çok memnun olacağım.

    YanıtlaSil
  3. Sarı ada mimozasi fiyat vs.bilgilendirirmisiniz?

    YanıtlaSil