Alyssum maritimum ( Alisyum ) Deliotu, Kuduzotu


Alyssum maritimum

Alisyum

Turpgiller familyasındandır. Anayurdu akdeniz havzası ülkeleri olan, 100 kadar türü bulunan ve farklı türlerine göre 10-25 cm.kadar boylanabilen çok yıllık bitkilerdir. Kısa boylu sürgünleri, yerde yayılıcı ve toprağı örtücü özellikleri taşır. İnce şeridimsi biçimli küçük yaprakları, yumuşak ve gri tüylüdür. İlkbahar sonlarında başlayıp sonbahardaki ilk donlara kadar salkımlar halinde bol bol açan minik beyaz renkli çiçekleri hoş bir görüntü oluşturur.



ALİSSUM (Diğer adları: Deliotu, Kuduzotu)

Turpgiller familyasındandır. Anayurdu Akdeniz Havzası ülkeleri olan, 100 kadar türü bulunan ve farklı türlerine göre 10-25 cm. kadar boylanabilen çok yıllık bitkilerdir. Kısa boylu sürgünleri, yerde yayılıcı ve toprağı örtücü özellikleri taşır, ince şeridimsi biçimli küçük yaprakları, yumuşak ve gri tüylüdür. İlkbahar sonlarında başlayıp sonbahardaki ilk donlara kadar salkımlar halinde bol bol açan minik beyaz renkli çiçekleri hoş bir görüntüyü oluşturur. Mor ve hatta sarı renklerde çiçek açan alissumlara da rastlanır. Kalp çarpıntılarına ve kuduz hastalığına iyi gelen bazı tıbbi etkiler taşıyan alissumlar bahçelerde duvar diplerinde, kayalık bahçelerde çiçek tarhlarında ve kısa boylu bordur oluşturmada kullanılır. Ayrıca evlerde pencere önlerine konan plastik kutularda ve sarkan sepet saksılarda çok hoş dururlar.


İstekleri ve Üretimi

Bol güneşli ortamları seven alissumlar, yarıgölge yerlere de dayanabilir. Her tipteki ve özellikle kireçli topraklarda iyi gelişen alissumların çiçeklenmesi azalırsa bitkiden bir miktar uç alınması yani bazı dallarının koparılması çiçek açışının hızlanmasını teşvik eder. Bitkinin üretimi, kökten ayırma yoluyla ya da tohumlarıyla yapılır. Bitki, yılın her zamanında kökünden toprağıyla birlikte bölünüp ayrılarak yeni yerine dikilebilir. Tohumuyla üretimi de pek kolaydır. Çok soğuk olmayan yörelerde, tohumları sonbaharda doğrudan doğruya bitkinin yetiştirileceği yere ekilebilir. Yedi gün içinde çimlenen bitki, havalar sıcak giderse 6 hafta içinde çiçek açacak kadar gelişebilir. Makul düzeyde sulanan alissumlar, üretimi kolay ve bakımı çok zahmetsiz olan bitki türlerindendir.





bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.




Yorum Gönder

0 Yorumlar