Arokarya ( Araucaria heterophylla )




Araucaria heterophylla

Arokarya



Gövdesi düz, dikine büyüyen, dalları yelpaze şeklinde kat kat dizilişli, dallar üzerinde iğne yaprakları fırça gibi sıralanmış çok gösterişli bitkidir. Aydınlık, yarı gölge ve orantılı nem ister.

Yazın su isteği fazla olup, toprak yüzeyinden sulanmalıdır. Kışın haftada bir sulama yeterlidir.


Arokaryagiller familyasının örnek bitkileridir. Kökeni Güney Amerika, Yeni Gine, Avustralya, Yeni Hebrid ve Yeni Kaledonya adaları ile Norfolk adası olan Araucaria cinsi, kışın yapraklarını dökmeyen (herdem yeşil) ve kozalaklı ağaç formundaki bitkilerin 18 türü bulunmaktadır. 



Arokaryalar türlerine göre, 3-45 m. kadar boylanabilen bitkilerdir. Sarmal dizili, üçgen kesitli, koyu yeşil renkli yaprakları vardır. îkievcikli olan yani erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrı ağaçlann üzerinde yer alan arokaryaların yeşil renkli erkek ve dişi kozalakları olgunlaşınca kah-verengileşir. Arokaryalar, isteklerine uygun yerlerdeki bahçelerde örnek vurgulama bitkisi olarak yetiştirilir ve çok güzel ağaç olur. 






Araucaria araucana türü dışında, dik ve sıcak iklimlerin bitkisidir. Don olayına karşı dayanıklı olan bu tür dışındakiler don olayına duyarlıdır. Bu ağaçların soğuk ya da bitkiyi kurutucu rüzgârlara kapalı olan bol güneşli ve çevresi açıklık ortamlara dikilmesi gerekir. 




Arokaryaların sevdiği, suyu iyi akıntılı ama nemli ve orta derecede bitek topraklardır. Yalnızca kurumuş, kırılmış, şekli bozulmuş ve hastalanmış dalları kesilip çıkarılarak arokaryaların budanma işleri tamamlanır. Başkaca bir budamaya gereksinmezler. Üretimleri olgun tohumlarının ekimiyle ya da çeliklerinin daldırılmasıyla sağlanır. 7-10 cm. uzunluktaki çelikleri yaz ortasında alınırken enlemesine değil de dikine gelişen dallarından alınmasına özellikle dikkat edilmelidir. Çünkü, enlemesine uzayan dallarından alınan çelikle, dikine gelişen bir arokarya ağacı elde edilemez.



Tüm bahçe çiçekleri, saksı çiçekleri, balkon çiçekleri, çam ağacı, limon servi, leylandi, mazi, çit ve çalı bitkileri yetiştirilmektedir. Bahçe peyzaj, toptan çiçek, bahçe çiçekleri üreticiden, Bayındır daki seralarımızda yetiştirdiğimiz çiçek ve fidanlarla toptan ve perakende satışlarımızla hizmetinizdeyiz.

bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. kolay gelsin bendede bu çamdan mevcut 4.resimdekinin aynısı boyu yerden 190 cm en uzun dalı gövdeden 100 cm uzunlukta evimizin bahçesi olmadığından dolayı artık bakımı zor oluyor satmak istiyorum fiyatları ne civarda acaba bi bilgi vere bilirmisiniz tel: 0554 863 03 05 e-posta: t_uran@hotmail.com
    iyi çalışmalar

    YanıtlaSil
  2. merhaba,ortadaki resimde bulunan türden benim bahçemde var 12 metre yükseklikte bende satıcam çünkü bahçemin tam ortasına bulunuyor kesmek istemem satarsam ne fiyat vermeliyim yardımcı olursanız sevinirim..teşekkürler CAN DOGAN 0534 371 99 79

    YanıtlaSil