FENİX AĞACI ( Phoenix canariensis )

Fenix - Phoenix canariensis

Fenix - Phoenix canariensis



Nisan Mayıs aylarında açan çiçekleri sarı renktedir. Çiçekleri ve meyveleri yaprak diplerinden çıkar ve aşağıya salkım şeklinde sarkar. Sığ kök sistemi vardır. Sahil arazide yetiştirmeye uygundur.

Anavatanı Tropik ve Subtropik Afrika ve Kanarya Adaları’dır. Gövdesi dikine büyüyen ve dallanmayan, yaprakları gövdenin üst kısmında oluşan, yaprakçıkları sert, şerit biçiminde ve uç kısımları iğne gibi sivri, çiçekleri salkım şeklinde olan bir palmiye türüdür.

Doğada 17 türü bulunan Phoenix cinsinin başka süs bitkileri yetiştiriliciliğinde önemli olan türleri P.dactylifera ve P.roebelinii’dir.


Fenix - Phoenix canariensis 2

İklim İstekleri


Gelişme döneminde 18-21 C’de, kışın yaşlı bitkiler 7 C, genç bitkiler 16 C’ye gereksinim gösterirancak kesinlikle 4 C’nin altına düşmemelidir. Yüksek orantılı nem ister.Aydınlık,Yarı gölge,hatta güneşli yerlerde yetiştirilebilirler. Doğrudan güneş ışığından zarar görmezler.

Toprak isteği


John Innes saksı kompostu No.2’de iyi gelişir. Yani daha yüksek düzeyde besin maddesi istendiğinde boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 2 kat artırılır.

Üretim Tekniği


Üretimi tohum ile Şubat-Mart aylarında yapılır. Tohum kasaları 18-21C’de muhafaza edilirse 2 ay içerisinde çimlenme olur. Fideler biraz gelişince John Innes saksı kompostu No.1’e tek tek getirilerek şaşırtırla


Fenix - Phoenix canariensis 3

Gübreleme


Genç bitkilerde 1-2 yıl, yaşlı bitkilerde ise 3-5 yılda bir Nisan ayında yapılır. Mayıs-Eylül ayları arası 2 haftada bir kez 1 g/1 kompoze gübre verilir.

Sulama


İlkbahar ve yazın oda sıcaklığındaki kireçsiz su ile bolca sulanmalı ve yapraklara su püskürtülmelidir.Kasım’dan Mart ortasına değin dinlenme dönemi boyunca verilen su azaltılmalı,ancak toprak hiçbir zaman kuru bırakılmamalıdır.



bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.


Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Feniin yaprak budaması hakkında hiç bir uyarı yazılmamış!Bunun önemi hakkında da bilgisi olmayan yığınla çiçeksever var.Bu konuda da bilgi paylaşırsanız daha isabetli olacaktır, teşekkür ederim...

    YanıtlaSil