GAZANYA (Gazania hybrida)


Gazanya



Gazania hybrida

Gazanya

   Çok yıllık bitki olmalarına rağmen tek yıllık işlemi uygulanan otsu bitkilerdir. Bitki tabanında genişçe bir rozet oluşturan ince uzun, şeridimsi biçimli yapraklarının üzeri koyu yeşil ve altı yün görünüşlü, beyaz renklidir. Yapraklarının arasında uzanan oldukça sert sapların ucunda açan ve papatyaya benzer ve gösterişli bileşik çiçekleri vardır.



Gazanya 2
Bileşikgiller familyasındandır. Adını Yunanlı bitki bilimci Gazan'dan alan bitkinin anayurdu Güney Afrika olup 24 doğal ve birçok kültür türü günümüzde dünyanın pek çok yeri ile ülkemizde yetiştirilmektedir.

Türüne göre 1530 cm. kadar boylanabilen, bazı türleri çok yıllık oldukları halde tümüne bir yıllık işlemi uygulanan otsu bitkilerdir. Bitki tabanında genişçe bir rozet oluşturan ince uzun, şeridimsi biçimli yapraklarının üzeri koyu yeşil ve altı, yün görünüşlü, beyaz renklidir. 

Yapraklarının arasında uzayan oldukça sert sapların ucunda açan ve papatyaya benzer, gösterişli bileşik çiçekleri vardır. Bitki bu çiçeklerini ilkbahardan başlayarak sonbahara kadar güneşli havalarda açar. 


Gazanyaların çiçekleri, akşam saat 5 ile sabah 9 arasında ve puslu ya da bulutlu havalarda bütün gün kapalı kalır. Çapı 15 cm. genişliğe kadar büyüyebilen gazanya çiçekleri turuncu, kızıl, pembe, beyaz, sarı, bronz ve altın renklerinde olur. 
Bitkinin bileşik çiçek tablasının dilsi çiçekleri, değişik renklerde lekeli ve çizgili de olabilir. Gazanyalar bahçelerde çiçek tarhlarını ve bordürleri süslediği gibi, evlerin balkonlarında plastik kutular içinde de çok güzel durur. Bitki, yaz boyunca, ilk donlar başlayana değin çiçekli kalır.

Gazanya 3


İstekleri ve Üretimi

Güneşli, ılık ve sıcak ama rüzgârlı ve havadar ortamları seven gazanyalar kumlu, killi, gevşek ve hafif topraklan yeğler. Makul düzeylerde sulanan bitki tohumlarıyla çoğaltılır. Çiçekçilerde tüpler içinde ilkbaharda satışa çıkarılan fidelerinin, bahçelere 2530'ar cm. aralıklarla dikilmesi için kesenkes ilkbahar mevsimindeki son donların bitmiş olması gerekir.


Tüm bahçe çiçekleri, saksı çiçekleri, balkon çiçekleri, çam ağacı, limon servi, leylandi, mazi, çit ve çalı bitkileri yetiştirilmektedir. Bahçe peyzaj, toptan çiçek, bahçe çiçekleri üreticiden, Bayındır daki seralarımızda yetiştirdiğimiz çiçek ve fidanlarla toptan ve perakende satışlarımızla hizmetinizdeyiz.

bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar