GODETYA - BAHÇE AÇELYASI (Clarkia amoena)



Clarkia amoena

Godetya-Bahçe açelyası

   Bazı yerlerde bahçe açelyası olarakta bilinir.anavatanı kuzey Amerika kıtasının batısıdır.tohumla yetiştirilir.sadece açık havada yetiştirilmeye uygundur.çiçeklenmesi ilkbahar sonuna doğru başlar yaz ortasına kadar devam eder.




Küpe çiçeğigiller familyasındandır. Anayurdu ABD'nin Kaliforniya eyaleti olan bu bitkilere bu ad, İsviçreli ünlü bitkibilimci C.H. Godet'in adından esinlenerek verilmiştir.

Godetyalar, 3060 cm. kadar boylanabilen bir yıllık dayanıklı otsu bitkilerdir. Dikine uzayan sürgünleri ve gri yeşil renkli yaprak lan vardır. Godetia cinsi bitkilerin iki önemli türü bulunmaktadır.

Bunlardan G.amoena daha çok boylanan, G.grandiflora ise bodur kalan türüdür. Godetyaların gelinciklerinkine benzeyen ama borumsu biçimli, 7,515 cm. genişlikteki gösterişli çiçekleri, ilkbaharın başından yaz sonlarına kadar açar.

Bu çiçekler kırmızı, pembe, turuncu ya da lavanta mavisi renklerde olup ortaları, sarı ve beyaz renklerde göz gibi lekelidir. Bahçelerdeki çiçek tarhlarına ayrı bir güzellik katan godetyalardan uzun boylu olanları makbul sayılan kesme çiçeklerdendir.


İstekleri ve Üretimi Godetyalar bol güneşli ama serin ortamları; nemli, kum ve kil karışımı fazla bitek olmayan toprakları sever. Organik madde yönünden zengin olan bitek topraklarda godetyalar çiçek açmayı unutup bol bol yaprak üretirler. Tohumuyla üretilen godetyalar, ilkbaharda bahçedeki toprak işlenecek duruma gelir gelmez derince kazılıp tırmıklanan yere tohumları serpilerek ekilir ve üzerleri hafifçe kapatılır. Burada bitki kısa sürede çimlenip gelişmeye başlayınca fidelerden zayıf olanları sökülerek seyreltme yapılır. Godetya bitkisi, şaşırtılmaya hiç gelmez. Bu nedenle doğrudan doğruya bitkinin yetiştirileceği yere tohumları ekilmelidir. Boylan uzayan fidelere herekle destek verilmesi gerekir. Çiçek açması biten bitkiler sökülerek gözden çıkarılır. Godetyalar, yetiştirilmesi kolay ve bakımı zahmetsiz olan bitkilerdendir.

bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar