HOROZ İBİĞİ - BALTA PÜSKÜLÜ (Celosia cristata)






Celosia cristata

Horoz ibiği-Balta püsküllü

Haziran-Ekim ayları arasında açan çiçekleri sarı-kahverengi renktedir.Gövdesi,dikine bol dallı bir gelişme gösterir.Çiçekleri,sürgünlerin üzerinde yer alır.30-45 cm. boylanır.Geçirgen,kumlu bahçe toprağı sever.Tohumla üretilir.Parklarda grup veya bordür oluşturmada kullanılır.



CELOSİA ( HOROZİBİĞİ ) YETİŞTİRİCİLİĞİ

Bilimsel Sınıflandırma

Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Caryophyllales
Familya: Amaranthaceae
Cins: Celosia sp.

Celosia (Horozibiği) 'nın Genel Özellikleri

Doğal olarak Hindistan’da yetişmektedir. Ülkemizde tek yıllık süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Gövde ve çiçek durumu kolayca yassılaşma eğilimindedir. Bu nedenle horoz ibiğini anımsattığı için horozibiği adı verilmiştir.


Celosia bitkisi iki ana çeşide ayrılır.

1- Sorguçlu
2- Tüylü

Her ikisi de gösterişlidir. Büyük çiçek başaklarına sahiptir. Bazıları boylu iken bazıları bodurdur. Çiçeklerin ana renkleri koyu veya açık kırmızı, beyaz, sarı, turuncu veya mor olabilir. Çiçek açma mevsimi haziran ile eylül sonudur. Çiçekler, yaz ve sonbahar boyunca bol güneş altında sürekli açar. Saksılı çeşitlerde boyu kısaltmak için ya sulama sularına % 0,1 -0,2 oranında Cycocel karıştırılmalı veya % 0,3 oranındaki ALAR’ lı su yapraklarına püskürtülmelidir.


Celosia (Horozibiği) Üretimi

Tohumlar şubat veya mart aylarında atılmalıdır. Ekim toprağı; 2 kısım bahçe toprağı + 1 kısım funda + 1 kısım yaprak çürüntüsünden oluşabilir.

Ekim kasalara yapılır. Üzeri örtülür. 2 - 3 yaprak olunca fideler şaşırtılır.
Celosia (Horozibiği) nin Ekolojik İstekleri
Ilıman iklim bitkisidir. Güneşli yerleri sever. Bitkiler aydınlık, havadar yerlerde iyi yetişir. Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde mayıs ayından sonra bitkiler gölgelenmelidir, yoksa renklerini kaybedebilir. Bitki besin maddece zengin toprakları sever. Toprak kumlu ve hafif geçirgen olursa iyi gelişim gösterir.
Celosia (Horozibiği) in Peyzajda Kullanımı
Geniş çiçek parterleri oluşturmaktan çok gruplar halinde dikilmeye veya bordür bitkisi olarak kullanılmaya uygundur. Horozibikleri saf olarak kullanıldıklarında güzel bir görünüş sağlar. Diğer yaz çiçekleri ile pek kullanılmaz.

Celosia (Horozibiği) in Önemli Türleri

Süs bitkileri olarak üretilen kültür formları C.argentea x C.cristata melezidir.

argentea cv. “cristata” (Syn. C.argentea L. F. Cristata):İbikli – sorguçlu horozibiği
Koyu veya açık kırmızı, sarı turuncu, beyaz ve mor renkleri vardır.

Bitki yaklaşık 50 cm kadar boylanır. Çiçekleri kadifemsi, ibiğimsi, buruşuk başlı sıkı yapıda küçük demetler halinde bulunur. Ayrıca C. argentea cv. “ cristata nana ” diye bir çeşidi bulunmaktadır. Bu da ana türe benzer. Bodurdur ve 25 cm kadar boylanır.

argentea cv. “ plumosa ”: Kuş tüylü horozibiği
Çiçekleri tilki kuyruğuna benzer. Birçoğu bir araya gelerek püskül oluşturmuştur.


Kırmızı, beyaz, sarı veya mor renkleri vardır. Bahçede yetiştirmeye uygundur. Bitki 30 – 90 cm boy yapar.




Celosia (Horozibiği) inde Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Phythium, mildiyö, botrytis ve yaprak bitidir.











bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.





Yorum Gönder

0 Yorumlar