KOYUNGÖZÜ (Gazania rigens)





Gazania rigens

Koyungözü

   Mayıs-Ekim ayları arasında açan çiçekleri sarı, beyaz, turuncu, kül pembesi, açık pembe renklerdedir.Ortalama 25-30 cm. boylanır.Çok yıllık bitkidir.İyi drenajlı, gübreli, kumlu ve killi toprakları sever.Tohum ve ayırma ile üretilir.Çiçek parterlerinde ve sadece kaya bahçelerinde kullanılır.



1. Genel Özellikleri
Güney Afrika’da doğal olarak bulunmaktadır. Çok yıllık veya tek yıllık otsu karakterdedir.

İri, çoğunlukla sarı renkte çiçekleri vardır. Haziran ayından itibaren çiçek açar. Sonbahara kadar çiçekli kalır. Akşam saatlerinden sabah saatlerine kadar ve bulutlu havalarda çiçekleri kapanır.

2. Üretimi
Tohumlar mart ayında atılabilir. Tohumlar ekilmeden önce 1 – 2 hafta 2 – 4 0C sıcaklıkta bırakılırsa, çimlenme daha iyi olmaktadır. Tohum kasalara atılır. Üzeri hafif ve gevşek örtülür. Ayrıca bastırılmaz. Tohum ekiminden bir ay sonra şaşırtma yapılabilir. Tohum ekiminden çiçeklenmeye kadar 3–4 ay geçer. Diğer bir üretim şekli ise çelikle olmaktadır. Yaz aylarında çelikler 3 -5 cm uzunluğunda alınır. 15 – 20 0C’de 10 – 15 günde köklenir.


3. Ekolojik İstekleri
Güneşli yerlerden, kumlu, geçirgen topraklardan ve az sulanan yerlerden hoşlanır. Besin maddesince zengin topraklarda iyi bir gelişim gösterir. Sıcak iklim bölgeleri dışında kışa dayanıklı değillerdir.


4. Peyzajda Kullanımı
Özellikle bahçelerde göze çarpacak hafif tepelik ve yüksekçe yerlerde, yol kenarlarında kullanılır. Ayrıca basık ve geniş büyük saksılarda güneş alan kısımlarda kullanılır.


5. Önemli Türleri
Gazania longiscapa
Bitki 15 – 20 cm boylanır. Tek, iki ve çok yıllık olan çeşitleri mevcuttur.


6. Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Pythium deberyanum, Fusarium solani, botrytis, yaprak bitleri, kırmızı örümcek ve sümüklü böcek karşılaşılan en önemli problemlerdir.


Tüm bahçe çiçekleri, saksı çiçekleri, balkon çiçekleri, çam ağacı, limon servi, leylandi, mazi, çit ve çalı bitkileri yetiştirilmektedir. Bahçe peyzaj, toptan çiçek, bahçe çiçekleri üreticiden, Bayındır daki seralarımızda yetiştirdiğimiz çiçek ve fidanlarla toptan ve perakende satışlarımızla hizmetinizdeyiz.

bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar