MAVİ SELVİ Cupressus arizonica



Cupressus arizonica
Mavi selvi

0-15 m. kadar boylanabilen, her dem yeşil mavi bir ağaçtır. Dallar gövdeye yatay denilebilecek şekilde açı yapar. Genel görünüşü piramidaldir. Yaprak rengi mavimsi olduğu için park ve bahçelerde süs ağacı olarak kullanılır.



  • 10-15 metreye kadar boylanabilen, her dem yeşil mavi bir ağaçtır.
  • Dallar gövdeye yatay denebilecek şekilde açı yapar.
  • Genel görünüşü piramidaldir.
  • Yaprak rengi mavimsi olduğu için süs ağacı olarak kullanılır.
  • Deniz seviyesinden yüksek rakımlara kadar geniş yayılış alanında yetiştirilebilir.
  • Kanaatkar bir ağaçtır.
  • Vatanı Kuzey Amerika'nın Arizona bölgesidir.
  • Minimum sıcaklık isteği -15° 'dir.







SERVİ AĞACININ GENEL ÖZELLİKLERİ

Ağacın en önemli özelliklerinden birisi çok hafif olmasıdır bu yüzden tınlama uzunluğu çok fazladır. Serviler tek evciklidirler. Erkek ve dişi çiçekler farklı dallarda bulunur.Erkek çiçekler uzunca silindirik ve küçüktür.Dişi çiçekler haç şeklinde karşılıklı dizilmiş ve her birinde birçok tohum taslağı bulunan çok sayıda kozalak pullarından oluşur. Kozalakları odunsu, yuvarlak ( 1,5 – 4 cm çapında ) , 6 -12 pul ihtiva eder,
her pulun altında 30 – 40 tohum bulunur. Tohumlar ikinci yıl olgunlaşır.
Kozalak pulları kalkan şeklinde olup kozalağın ortasında bir noktaya bağlanır.
Her bir kozalak pulunun altında çok sayıda tohum bulunur. Tohumlar sert kabukludur. Yol ağaçlandırmasında rahatlıkla kullanılmaktadır.
Uygun iklim koşullarının bulunduğu yerlerde rutubetli saf kum topraklardan, hafif veya ağır balçık veya kurak, kireçli topraklara kadar değişik özellikteki topraklarda yetişebilir.Özellikle hiçbir ağaç türünün yetişmediği fazla kireçli topraklarda iyi gelişir.
Servi ağaçları uzun oldukları kadar ince bir yapıya sahiptir
Tüm serviler park, bahçe, koruyucu şerit ve canlı çit ağaçları olarak çok dekoratiftirler. Doğal olarak kuzey Irak’ta hazar denizinin Güney sahillerinde ve Akdeniz’in Doğusunda Suriye, Lübnan, Filistin, Ürdün, Rodos, Kıbrıs, Girit, Anadolu ve bazı Ege adalarında bulunur. Eski çağlarda İtalya’ya getirilmiş buradan hemen bütün Akdeniz çevresine yayılmıştır


Cupressus arizonica - MAVİ SERVİ Fidanı

Sürgünleri 4 köşeli, pul yapraklar az çok mavimsi yeşildir. Kozalak 2–2,5cm, 6–8 puldan oluşur. 2 yılda olgunlaşır ve üzeri mavi dumanlıdır. Renk özelliği ile dikkat çekicidir. Dekoratif bir ağaçtır. Diğer servilere göre soğuğa daha dayanıklıdır.
Kireçli topraklarda iyi bir gelişim göstermektedir.

Kullanıldığı yerler:
Odunundan inşaat alanı özellikle de su altı inşaatlarında yararlanılır
Aynı zamanda kurak kesimlerin yeniden ormanlaştırılmalarında başarı ile kullanılır.
İklim koşullarına son derece dayanıklı olup, çok değerli park ve süs bitkidir.
Zehirli gazlardan da çok az etkilenir.

Genel Özellikleri
Doğal olarak Akdeniz bölgesinden Himalaya’lara kadar olan bölgede yetişmektedir. Yaz kış yeşildirler. Ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yayılış gösterir. Bu cinsin 12 kadar türü ve bunların çeşitli varyeteleri vardır. Yaz - kış yeşil dekoratif renk ve form özellikleri olan bitkilerdir. Ağaç ve ağaççık formundadır. Formların alt kısımları yuvarlak, dar veya geniş piramidal, yuvarlak çalımsı, sütun şeklinde veya sarkıcı olabilir. Yapraklar ilk çıkışta iğne daha sonra pul şeklindedir. Pul yapraklarda stoma çizgileri yoktur. Yapraklar orta kısımlarda reçine bezleri taşır. Serviler tek evciklidirler. Erkek ve dişi çiçekler farklı dallarda bulunur. Erkek çiçekler uzunca silindirik ve küçüktür. Dişi çiçekler haç şeklinde karşılıklı dizilmiş ve her birinde birçok tohum taslağı bulunan çok sayıda kozalak pullarından oluşur. Kozalakları odunsu, yuvarlak ( 1,5 – 4 cm çapında ) , 6 -12 pul ihtiva eder, her pulun altında 30 – 40 tohum bulunur. Tohumlar ikinci yıl olgunlaşır. Kozalak pulları kalkan şeklinde olup kozalağın ortasında bir noktaya bağlanır. Her bir kozalak pulunun altında çok sayıda tohum bulunur. Tohumlar sert kabukludur.

Üretimi
Tohum ve çelikle olmaktadır. Tohumlar dinlenmeye bırakılmalıdır. + 4 derecede 1–2 ay katlanmalıdır. Ekimden iki üç hafta sonra çimlenme başlar. Boyları yaklaşık 5 cm olunca şaşırtılmalıdır. Şaşırtma sırasında özellikle Cupressus macrocarpaya dikkat edilmelidir. Şaşırtmaya karşı hassastır.Çelikle üretimde şubat ayında alınan çeliklerde iyi bir köklenme elde edilir.Çok kıymetli kültür formları ise, ilkbaharda çöğür anaçlar üzerine yandan kertikli aşı ile de üretilmektedir.

Ekolojik İstekleri
Orta derecede ışık ister. Toprak ve hava nemi bakımından seçici değildir. Toprak isteği bakımından seçici değildirler. Gevşek, kumlu, kireçli Topraklarda güzel yetişir. Soğuk iklimlere karşı hassastır. Ege ve Akdeniz bölgesinde rahatlıkla yetişmekte olup Marmara bölgesinin bir kısmında yetişmektedir.

Peyzajda Kullanımı
Eski çağlardan beri çok kullanılan bir bitkidir. Ülkemizde özellikle mezarlıklarda kullanılmaktadır. Ayrıca rüzgâr kıran ve yol ağaçlandırmasında rahatlıkla kullanılmaktadır.



SERVİNİN TIPTA KULLANIM ALANLARI :

Servi Nisan veya Mayısta çiçek açar,erkek çiçek 4-8mm, dişi çiçeklerinden zamanla kozalaklar meydana gelir. Kozalakları (meyvesi) 2,5-4cm çapında önce yeşil, sonra olgunlaşınca kahverengimsi esmer renkte, üzeri düzensiz şekilde sert kalın, odunsu, kalkan gibi 8-15 parçadan meydana gelen bir kabuğu vardır ve küre şeklindedir.

Hasat zamanı: Yaprakları yılın hemen her ayında toplanabilir, fakat Nisan-Mayıs ayında toplanırsa daha iyidir. Kozalakları tam olgunlaşamadan yani yeşilken toplanır çay veya tentürü yapılır.

* Servi ağacının dal ve yaprakları ve kozalakları kullanılmaktadır. Dal ve yapraklarından elde edilen uçucu yağı da çok faydalıdır haricen kullanılır. Elde edilen yağın içeriğinde, tanen ve servi kafurusu vardır.

* Servi yaprağı sürgünü ve kozalağı çay, tentür, eterikyağ ve natürel ilaç yapımında kulanılır.




Tüm bahçe çiçekleri, saksı çiçekleri, balkon çiçekleri, çam ağacı, limon servi, leylandi, mazi, çit ve çalı bitkileri yetiştirilmektedir. Bahçe peyzaj, toptan çiçek, bahçe çiçekleri üreticiden, Bayındır daki seralarımızda yetiştirdiğimiz çiçek ve fidanlarla toptan ve perakende satışlarımızla hizmetinizdeyiz.

bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar