PALMİYE AĞACI ( Washingtonia robustra )



Washingtonia robustra

Palmiye

Nisan Mayıs ayları arasında açan çiçekleri küçük sarı renkli olup, yapraklar arasından aşağıya doğru sarkar. Yavaş büyür. Derine inen tek parça kök sistemi geliştirir. Tohum ile üretilir.




ÖZELLİKLERİ

Palmiye fidesi yetiştirmek için taze tohuma, torf-kum ve perlit karışımı toprağa ve suya ihtiyaç vardır. Tohumlar yastık adı verilen alanlara dikilebileceği gibi, piyasada hazır olarak satılan viyollere, hatta saksılara dikilebilir. 26-29 derece aralığında uygun sıcaklık sağlanmalıdır.



Palmiye yetiştiriciliği son zamanlarda ülkemizde yaygınlaşmaktadır bunun en önemli nedeni dış ülkelerden palmiye ithalatının kırmızı palmiye böceği nedeniyle durdurulmasıdır.

Palmiye ağacını en çok kimler talep ediyor?

Başta belediyeler olmak üzere, müteahhitler, kooperatifler ve peyzaj işiyle uğraşanlar ile fidanlıklar palmiye bitikisine ihtiyaç duymaktadırlar. Palmiyenin egzotik görüntüsü aşağıya salınan dallarının rüzgarda dalgalanması ruhu ferahlattığı gibi, ekildiği alanda görsel açıdan zenginlik yaratmaktadırlar.

Tohumdan yetiştirmek mi? Fide alıp tarlaya dikmek mi daha avantajlı?

Bir kısım üreticiler palmiyeyi tohum olarak dikip yetiştirmke yerine 2-3 yaşında fide olarak temin edip arazilere dikmektedirler. Bundaki amaç minimum 3 yılda odunsu gövde alan palmiye yetiştirmekte hem zamandan tasarruf etmek hemde tohumun çimlendirirlmesi, transplantasyonu, saksılara alınması aşamalarında fire verilmesidir.

Ancak palmiyeyi tohumdan yetiştirmenin de doğrudan fideleri toprağa ekmeye göre avantajları vardır, bu alan kısıtına düşmeksizin fazlaca fide yetiştirebilme olanağıdır. Palmiyeler günümüzde yurtiçi ve yurtdışından alıcı bulmakta ve metresi üzerinden fiyatlanmaktadırlar. Palmiyenin metre fiyatı cinsine satıldığı bölge ve ekonomoik koşullara göre değişiklik göstermektedir, ayrıca saksıda olup olmaması, torbada veya çıplak kök şeklinde satılması da palmiye fidesinin fiyatının değişiklik arz etmesine yol açmaktadır.


Hangi türler daha çok tercih ediliyor? Ülkemizde hangi tür yetiştirilmeye daha müsait?

Ülkemizde en çok yetiştirilen palmiye türü hem dayanıklılığı hem de hızlı büyümesi nedeniyle Washingtonia robusta ve yine aynı türden gelen washingtonia filiferadır. Birde çok düşük sıcaklıklara dayanan ancak washingtonia robusta kadar hızlı büyümeyen japon yelpaza palmiyesi de denilen thycarpis fortunei yetiştirilmektedir.

Tohum çimlendirirken nelere dikkat etmeliyiz?

Palmiye yetiştiriciliğinde en önemli husus çimlendirilecek olan tohumların taze olması yani uygun olmayan şartlarda bekletilmemiş özelliğini kaybetmemiş olmaları gerekir. İnternet üzerinde özellikle yurtdışından satılan palmiye tohumlarında taze olması konusunda çeşitli problemler yaşanmakta bu da palmiye tohumlarının çimlenme oranını ciddi miktarda azaltmakta verim kaybına neden olmaktadır.



Palmiye tohumlarını nereden edinebilirim?

Palmiye tohumu edinmede en sağlıklı yöntem bizzat palmiye ağacından belirli zamanlarda dökülen tohumları toplamaktır ancak bunlarında pek çok çürüyebilmektedir. Palmiye ağacından henüz olgunlaşmamış togumların koparılması çimlenmenin gerçekleşmemesine yol açar, bu nedenle olgunlaşarak rengi kararan ve kendiliğinden ağaçtan dökülen tohumlar henüz tazeyken edinilmesi oldukça önemlidir.

Son olarak;

Ülkemizde hava sıcaklığı özellikle ege ve akdeniz bölgesinde palmiye yetiştirmeye oldukça müsaittir. Palmiye yetiştirmek ilk kurulum maliyeti fazla yüksek olmayan, bakım maliyeti de düşük olan ancak getirisi de bir o kadar fazla olan bir yatırımdır. Yetişmiş palmiye fiyatlarının yüksek olmasının nedeni palmiye bitikisi yetiştirme aşamasında karşılaşılan firelerdir. Özellikle afrika dolaylarından ithal edilen palmiyeler sıkça tercih edilmiş ancak kırmızı palmiye böceğinin bu ağaçlarda tespit edilmesi ve bu böceğin ağacın tamamen kurumasına yol açması nedeniyle ithalatı durdurulmuş bu da ülkemizdeki türlere olan rağbetin artmasına yol açmıştır. Türkiye palmiye ihracatında fazla söz sahibi değildir, hepimizin ortakl amacı Türkiye'nin bir gün palmiye ihracatından en yüksek pay alan ülkelerden olup milli hasılamızın daha da yükselmesidir. Ülkemiz palmiye yetiştirmeye hem iklim, hem sulama hem eğitim hem de fazla sermaye gerekmemesi açısından diğer avrupa ülkelerine oranla oldukça müsaittir.

bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.

Yorum Gönder

8 Yorumlar

  1. Teşekkürler beni bu konuda aydınlatıgınız için .

    YanıtlaSil
  2. merhaba,

    geçen sene tohumdan 20 adet palmiye çimlendirdim. şu an yaprakları hafif sarardı. baharda yeni saksıya alacağım. bu sırada vermem gereken bir besin var mıdır?

    YanıtlaSil
  3. Palmiye tepesinden kesilir mi ?
    Tepesi yan yatıyor.

    YanıtlaSil
  4. Palmiye tepesinden kesilir mi ?
    Tepesi yan yatıyor.

    YanıtlaSil
  5. slm 10 metre yükseklikteki palmiye ağacımızı vermek istiyoruz

    YanıtlaSil
  6. Satış yapmak istiyorum bu konuda bilgi verirmisiniz

    YanıtlaSil