SIĞLA AĞACI ( Liquidambar orientalis )


Liquidambar orientalis

Sığla ağacı

   25-40 m. kadar boylanan, yaprak döken, kalın dallı ve geniş tepeli bir ağaçtır. İlk bakışta çınara benzer. Yaşlandıkça kabuğu koyulaşır ve derin çatlaklı bir görünüm alır.






Liquidamber orientalis [ Anadolu Sığla Ağacı ]

Kisin yapraklarını döken 15-20 m. boylarında kalın dallı, geniş tepeli bir ağaçtır. Gövdelerinde patolojik balsam kanalları bulunur. Bu olay bir yaralanma sonucu, yani dis etkilerle oluşturulur. Tomurcuklar 6-8 pulla ortulu olup, sarmal dizilidir. Yapraklar ince, uzun, sapli, 3-5, bazen 7 lobludur. Ayrıca bu loblarin kenarlarıda keskin dişlidir.

Çiçekler apetalae'dir. Teker teker değil, uzun bir sapın ucunda baslik halinde kurullardir, bir cinslidir. Erkek ve dışı çiçekler birbiri ile kaynaşmışlardır. Bunlardan erkek çiçekler terminal durumlu bir salkım halindedir. Dişi çiçekler ise yaprakların koltuklarında yan durumlu olarak bulunmakta ve bunlar birbiri ile kaynaşarak, olğunlastığında adeta sert, dağılmayan kuremsi kurullar halindedir. Özellikle stiluslar batıcı diken gibi olur. Ovaryum iki gözlüdür. Meyce cepticit kapsuldur.

Sığlalar Tersiyerden kalma endemik ve özellikle relik bitkilerdir. Bunlardan biri olan L. orientalis. Anadolu Sığla Ağacı yalnızca Türkiye'de Güney Batı Anadolu'da Marmaris, Köyceğiz, Dalaman, çayı etrafında toplanmıştır. Buralarda kiyi düzlüklerinde, dere kenarlarında alluviyal topraklarda iyi yetişir. Saf ** Kızılçam, Karaağaç, Kızılağaç, Çınar ve benzeri yapraklı türlerle karışık olarak yaklaşık 5000 hektar bir alanda yayılmaktadır. Bu endemik ve relik önemli turun, yapısı ve varlığı düzensiz yararlanmalarla gittikçe azalmakta ve bozulmaktadır. Bu nedenle Anadolu Sığla Ağacının bulunduğu alanları sıkı bir şekilde koruma altına alınması zorunludur.

Anadolu Sigla Agacinin kabuklarinda yara acilarak elde edilen sigla yagi (Styrax Liquidus) iceriginde tarcin asidi, styracin, Styrol ve Storesinol gibi maddeler vardir. Kullanim alanlari olarak basta pomat halinde uyuz ve mantar hastaliklari gibi cilt hastaliklarina karsi cok iyi bir antiseptik ve parazit oldurucusudur. Dahilen astim ve bronsit gibi ust solunum yolu hastaliklarinin tedavisinde kullanilir. Ayrica parfumeri ve sabun endustrisinde kullanilan iyi bir fiksatordur. Ote yandan Sigla yagi uretiminden arta kalan madde (Cortex Thymiamitis), cami ve kilisilerde tutsu ve yaki halinde kullanilir.



Tüm bahçe çiçekleri, saksı çiçekleri, balkon çiçekleri, çam ağacı, limon servi, leylandi, mazi, çit ve çalı bitkileri yetiştirilmektedir. Bahçe peyzaj, toptan çiçek, bahçe çiçekleri üreticiden, Bayındır daki seralarımızda yetiştirdiğimiz çiçek ve fidanlarla toptan ve perakende satışlarımızla hizmetinizdeyiz.

bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar