YILDIZ ÇİÇEĞİ (Dahlia hybrida)




Dahlia hybrida


Yıldız çiçeği

Haziran-Eylül ayları arasında açan çiçekleri beyaz,sarı,mor,kırmızı,pembe renklerde büyük ve çok gösterişli,yalıtkan ve katmerlidir.Bitki bol dallı ve çok yapraklıdır.40-100 cm. kadar boylanır.Humuslu,kumlu,killi topraklardan hoşlanır.Üretimi yumrular ile yapılır.Bahçelerde grup halinde kullanılır.


Yıldız çiçeği Asteraceae (Papatyagiller) familyasının Dahlia cinsi bitkileridir. Gerçek türleri 36 – 40 arasında olup ayrıca sayılamayacak kadar çok hibritleri, kültivarları türetilmiş ve her yıl yenileri eklenmekte. Farklı çeşitlerinin çiçek büyüklükleri, çiçek şekilleri, renkleri ve gövde uzunlukları da değişiktir. Değişik özellikleriyle çeşitli sınıflara ayrılırlar. Sadece çiçek şekilleri itibarıyla bile 11 sınıfa ayrılır. Aşağıdaki bilgiler yumrulu yıdızçiçeklerinin ortak bakımı ile ilgilidir.Uygun toprak nasıl olmalıdır

Her türlü toprakta yetişebilse de, eğer en iyisini istiyorsanız yıldız çiçeği suyu iyi süzdüren ve biraz asitli toprakları sever. Bahçe toprağınız uygun değilse ponza taşı katarak süzdürebilirliğini ve havadarlığını arttırın, uygun kompost topraklardan katarak asitlilik kazandırın. İlkbaharda yıldız çiçeği yumrularının ekilmeleri İlkbahar ve yaz boyunca günde en az 5 saat güneşe ihtiyacı var. Nereye ekeceğinize buna göre karar verin. Bahçeniz yeterince güneş almıyorsa yıldız çiçeği yetiştirmekten vazgeçin. Yumrular 20 cm derine gömülmeli, sonra güzelce sulanmalı. Yumruları dikmeden önce açtığınız çukurun toprağını eski sığır gübresi ile karıştırın




Destek değnekleri

Dahliyalarınız cüce minyatür cinsten değilse büyümelerini beklemeden önce hemen yanlarına bir değnek dikin. Büyüdüklerinde bağlamanız gerekiyor yoksa kolayca devrilebilirler, dalları dipten kırılabilir.

Ne sıklıkta sulamalı

İlk sulamadan sonra toprağı iyice kurumadıkça bir daha sulamayın ta ki filizlendiğini görene kadar. Sonra 15 cm’yi geçene kadar az sıklıkta sulamaya devam edin. Bundan sonra haftada bir iyice bolca sulanmalı. Çok sıcak günlerde daha sık sulanabilir. Yıldız çiçekleri çok hızlı büyür.Sümüklü böcekler ve bahçe salyangozları yıldız çiçeğini yemeye bayılırlar. Bunlara karşı tedbirli olun.

İlkbahar yaz bakımı

Boyları 10-15 cm olunca tepelerini koparın daha çok çiçek açar (bu tavsiye baharda erkenden gelişmeye başlayanlar içindir mayıstan itibaren hiçbir tepe kırpması yapmamalısınız). Büyük çiçekler elde etmek için her sap ucunda bir tomurcuk bırakın diğerlerini koparın. Tekrar tekrar çiçeklenmesi için, çiçekler solar solmaz kesin.

Çiçekleri sabah erken saatlerde keserek alın. Bir gün dinlenmiş kloru gitmiş su kullanın. Vazoda bir hafta kadar dayanır. Suyunu her gün değiştirmelisiniz.



Kışın ne olacak?


Dondurucu soğuktan fena zarar görür. Yumruların kış boyunca iyi korunması gerekir. İstanbul gibi ılıman iklimli yerlerde yumrular kışın sökülmez, toprakta bırakılır. Kışın don tehlikesine karşı yıldız çiçeklerinin olduğu yere toprağın üstüne kuru yapraklar + eski sığır gübresi + saman + talaş karışımı yaymak gerekir.Kışları daha sert geçen yerlerde yumrular sonbaharda sökülüp oldukça soğuk ama dondurucu olmayan, kuru bir yerde ilkbahara kadar saklanmalıdır. Yumrular karton veya tahta kutu içinde vermikülit, perlit, dere kumu veya talaş içine gömülüp saklanmalı.

Yıldız çiçekleri nasıl çoğaltılır?

Çoğaltılması üretilmesi en çok yumruların bölünmesiyle olur. Yıldız çiçeği yumruları birbirlerine ince uzantılarla bağlıdır. Bu yumrulardan çimlenme (filizlenme) gözleri iyice belirgin olanları kesilerek alınır. Ayırma işi sonbaharda da yapılabilir ilkbaharda da yapılabilir. Çimlenme gözü olanlarından seçin çünkü bunların filizlenip büyümeleri kesindir. Hatta tek bir yumru bile eğer birden çok filiz gözleri varsa o gözlerin sayısınca keskin bir bıçakla kesilerek çoğaltılabilir. Bu dilimli usul kök çeliği çeşitlerindendir. Bunu bitki tam uyku dönemindeyken yapmalı: Kasım sonundan şubat sonuna kadar.



bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.


Yorum Gönder

0 Yorumlar