AKASYA AĞACI Acacia cyanophlla

Acacia cyanophlla

Kıbrıs akasyası

   Şubat Mayıs ayları arasında açan çiçekleri sarı renktedir. Hızlı büyür. Tohum ile üretilir. Kirli havaya dayanıklıdır.




Genel Özellikleri

Çoğunluğu ağaççık ya da ağaç, bazıları da çalı formundadır. Subtropik ve tropik bölgelerde yetişmektedir. Her dem yeşil ve yazın yeşil türleri vardır. Dikenli ya da dikensiz olabilir. Yaprakları bileşik tüysü yaprak durumunda ve birçok yaprakçıktan meydana gelmiştir. Çiçekleri çok gösterişlidir. Ayrıca çiçekler sarı renkli, küçük ve güzel kokuludur.
Meyveleri bakla şeklindedir. Baklagillerden oldukları için havanın azotunu alıp köklerindeki yumrularda biriktirir. Daha sonra toprağa vererek, onu azotça zenginleştirir. Bu yüzden azotça fakir topraklarda rahatça yetiştirilir.

Üretimi

Tohum ve çelikle üretimi yapılır. Tohumların sert bir kabuğu vardır. Tohumlar önce kaynar suda tutulmalı sonra soğutulmalıdır. Ekimden bir gün önce ıslatılırsa çimlenme oranı artmaktadır. Çelikle üretimde ise, temmuz ayında çelikler alınmalıdır. Çelikler sisleme altında tutulmalıdır. Yaklaşık bir ay sonra köklenme görülmeye başlar. Akasyaların üretimi sırasında dikkat edilecek konu şaşırtılmaya karşı hassas olmalarıdır. Bu nedenle daima topraklı olarak yer değiştirilmelidir.

Ekolojik İstekleri

Kuru ve fakir topraklarda yetişebilir. Çabuk büyürler. Dona karşı duyarlıdırlar. Fazla rüzgârdan ağacın dalları kırılabilir. Sıcaklığa ve susuzluğa dayanıklıdırlar.

Peyzajda Kullanımı

Kumul ağaçlandırılması ile kıyı ve yol ağaçlandırılmasında kullanılabilir. Topraktaki azotu bağladığı için toprağı iyileştirilmesi gereken yerlerde kullanılır. Kirli havalara dayanıklıdır.


TOP AKASYA


Sonbaharda kahverengine dönen yalancı akasya’nın meyve tohumlarının uygun çimlendirme ile ekilmesi ve yetişen fidelerin zamanında, toprağın ve bölgenin yapısına göre dikilmesi sonrası elde edilen yalancı akasya fidanları aşılı top akasya fidan üretiminin ana hammaddesini oluşturmaktadır.

Anaç Top Akasya ağaçlarından alınan çelikler ile aşılanan yalancı akasya fidanları, Mart-Nisan aylarında yapılan bu işlemden sonra artık aşılı top akasya sınıfına geçmiş ve yeni bir bakım ve izleme süreci başlamıştır.


Peyzaj ve yol ağacı şeklinde rahatlıkla uygulayabileceğiniz mükemmel bir türdür.




bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.


Yorum Gönder

0 Yorumlar