Leylandi bakımı nasıl yapılmalı,
leylandi ağacı budaması nasıl yapılmalı,
leylandi ağacı için sulama nasıl yapılmalı
Leylandi daha çok geçirgen toprağı sever ve sulama çok önemlidir. Kökleri derinlere kadar indiği için bol su ile sulanması gereklidir.
Leylandi dikilecek toprak genişçe açılır fakat kazılan yerdeki üst toprak ile alt toprak ayrı ayrı yerlerde tutulmalı. dikim yapılırken, kazılan yer Leylandi fidanının bulunduğu kökü tamamıyle içine alacak derinlikte olmalıdır. önce üst toprak ile fidan çukuru doldurulmalı, sonrasında alt toprak ile tamamlanarak su havuzu yapılmalı.
Dikim işlemi tamamlandıktan sonra dip kısmında bir kova su birikecek şekilde karık açılır.böylece suyu seven leylandinin ihtiyacı olan suyu sağlayarak büyümesi için gerekli sulama yapılır. Leylandi sık sulanmalıdır. Bunun için damlama sulama sistemiyle leylandinin büyümesinde normal sulamaya göre daha verimli sonuçlar alınabilmektedir. Leylandi fidanı dikildikten hemen sonra verilecek olan can suyu, leylandi fidanı için hayati bir önem taşımaktadır. Leylandii fidanının dikildiği yere sabitlenmesi fidan sağlığı için, dış etkenlerden özellikle rüzgardan etkilenmemesi için sabitleme sopası yani sırık dikilir ve bu sırığa bağlanır.
Leylandi fidanı, yılda ortalama 60 cm ile 80 cm arasında büyür. Fakat sulama bu anlamda çok önemlidir.
Leylandi, bahçe çitleri için en çok tercih edilen fidan türlerinden biridir. Leylandi bir çit ağacıdır, budandıkça çatalları artar ve boyu uzar, ancak çok derin budama yapılmaması gerekir. Budama belli formlar çerçevesinde yapılmalıdır. Bu şekilde hem fidanımız estetik anlamda güzel görünecek, hem de budama sırasında leylandiye zarar vermemiş oluruz.Leylandi kökleri derinlere indiğinden yüzeydeki gübreye duyarlılığı azdır, sulamayı ihmal etmemek gerekir, özellikle sonbahar sonu kış başında azotlu gübre kullanılmalıdır.
1 Yorumlar
Teşekkürler eksik olmayın. Bir soru soracağım, İzmir'den aldığım Leylandi ve Limon Çamı(Servi)
YanıtlaSilfidanlarını Ankara'ya getirdim. Fidanları korumak amaçlı neler yapmalıyım. Soğuğa ve sıcağa karşı nasıl bir önlem alabilir. Kullanmamı tavsiye edeceğiniz bir ilaç,gübre ismi var mı ? Teşekkürler